Gözlerimizi Koruyalım
Sağlığımız çok önemlidir, kemiklerimizin sağlığı, kalbimiz, damarlarımız, kan akışımız yani tansiyonumuz, aslında önemsiz olmayan tek bir uzuv yok ve her birinin de sağlıklı şekilde işleyişi bizim için hayati.
Ancak bazı organlarımız hatamızı anlayıp yaşam şeklimizi değiştirdiğimizde kendini yenileyebiliyor; kolesterolünüz düşebiliyor mesela, yada karaciğeriniz içkiyi azaltınca rahatlıyor hatta akciğeriniz bile dokuz on yıl sigara içmezseniz temizleniyor.
Fakat konu göz sağlığı olunca ıı-ıhh, ona iyi bakmamız gerekiyor, çünkü bir kere tren raydan çıktıysa geri döndürme şansınız da kalmamış demektir. Mide yanmasını gidermek için gösterdiğiniz özenin çok daha fazlasını hak eden gözleriniz için bir şeyler yapmak isterseniz devamını okuyun.
Ancak bazı organlarımız hatamızı anlayıp yaşam şeklimizi değiştirdiğimizde kendini yenileyebiliyor; kolesterolünüz düşebiliyor mesela, yada karaciğeriniz içkiyi azaltınca rahatlıyor hatta akciğeriniz bile dokuz on yıl sigara içmezseniz temizleniyor.
Fakat konu göz sağlığı olunca ıı-ıhh, ona iyi bakmamız gerekiyor, çünkü bir kere tren raydan çıktıysa geri döndürme şansınız da kalmamış demektir. Mide yanmasını gidermek için gösterdiğiniz özenin çok daha fazlasını hak eden gözleriniz için bir şeyler yapmak isterseniz devamını okuyun.
Çiğ Kırmızı Biber
Kalori başına en fazla C vitamini kırmızı biber verir. Gözlerdeki kan damarları için iyidir ve yapılan araştırmalar katarakt riskinizi azaltabileceğini göstermektedir. Çin lahanası, karnabahar, papaya ve çilek gibi birçok sebze ve meyvede bulunur. C vitamini pişirildiğinde parçalandığı için çiğ olarak yenmesi önerilir. Parlak renkli biberler, göz dostu A ve E vitaminlerini de içermektedirler.
Ayçekirdeği ve Fındık
25 gram ay çekirdeği veya fındık, yetişkinler için önerilen günlük E vitamini miktarının yarısı kadardır. Geniş çapta yapılan büyük bir araştırma, E vitamininin, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) daha kötüleşmesini durdurmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Kataraktların önlenmesine de yardımcı olabilir. Fındık, yer fıstığı (teknik olarak baklagiller) ve fıstık ezmesi de iyi birer E vitamini kaynağıdır.
Koyu Yeşil Yapraklar
Örneğin roka, ıspanak ve yeşil lahana, hem C hem de E vitamini açısından zengindirler. Ayrıca, koyu yeşil yapraklı bitkilerde karotenoidler, lutein ve zeaksantin de vardır. Bu bitki bazlı A vitamini formları, AMD ve katarakt da dahil olmak üzere uzun süreli göz hastalıkları riskini azaltır. Maalesef batı tarzı beslenen çoğu insan bunlardan yeterince yararlanamıyor.
Somon
Retinanızın 2 tip omega-3 yağ asidine ihtiyacı vardır: DHA ve EPA. Bu yağ asitlerini en fazla somon, ton balığı ve alabalık gibi yağlı balıklardan alabilirsiniz. Omega-3 gözlerinizi AMD ve glokom gibi göz rahatsızlıklarından koruduğu gibi kuru göz rahatsızlığı da çoğunlukla DHA ve EPA düşüklüğüyle ilişkilendirilmektedir.
Havuç
Turuncu renkli meyveler ve sebzeler (havuç, kavun, mango ve kayısı gibi) gözlerinizin karanlığa uyum sağlamasını kolaylaştırarak, gece görüşüne yardımcı olan bir A vitamini formu olan beta-karoten içerir.
Yağsız Et ve Tavuk
Çinko, koruyucu pigment olan melanini yapmak için A vitaminini karaciğerden retinaya getirir. Her ne kadar istiridye porsiyon başına (başka bir yiyeceğe oranla) en fazla çinko oranına sahip olsa bile istiridyeye mahkum değilsiniz: sığır eti ve tavuk eti (hem but hem de göğüs eti) yeterince iyi çinko kaynaklarıdır.
Fasulye ve Baklagiller
Vejeteryan tarz; az yağlı, yüksek lifli beslenmeyi tercih ediyorsanız; karanlıkta görme keskinliği ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) yavaşlatmak için çinko açısından oldukça zengin olan nohut, barbunya, fasulye ve mercimek tercih edebilirsiniz.
Yumurtalar
Sihirli besin kaynağı; yumurta ! Bir yumurtadaki çinko aynı yumurtanın sarısında bulunan lutein ve zeaksantini vücudumuzun kullanabilmesine yardımcı olacaktır.
Bu bileşiklerin sarı-turuncu rengi, zararlı UV-mavi ışığın retinaya zarar vermesini engeller. Gözünüzün merkezi, görüşü kontrol eden kısmı olan makuladaki koruyucu pigment miktarını artırmaya yardımcı olurlar.
Bu bileşiklerin sarı-turuncu rengi, zararlı UV-mavi ışığın retinaya zarar vermesini engeller. Gözünüzün merkezi, görüşü kontrol eden kısmı olan makuladaki koruyucu pigment miktarını artırmaya yardımcı olurlar.
Kabak
Vücudunuz lutein ve zeaksantin üretemez, ancak bunları yıl boyunca kabaklardan alabilirsiniz. Ayrıca C vitamini ve çinko içerir.
Brokoli ve Brüksel Lahanası
Aynı aileden gelen bu sebzeler kendi mucizeleriyle gelirler; A vitamini (lutein, zeaksantin ve beta-karoten), C vitamini ve E vitamini. Tüm bu vitaminler çok savunmasız olan retinamızı serbest radikallerin vereceği hasarlardan koruyan antioksidanlardır.
0 Comments:
Post a Comment