Hangi ülkelerde oturma izni nasıl alınır? Kolay oturma izni alınan ülkeler hangileri? Oturma izni çalışma izninden önce mi alınmalı?
İnternetin evimize taşıdığı dünya ülkelerine merak her geçen gün artıyor. Bütçesi uygun olanlar tatillerinde merak ettikleri ülkelere uygun şekilde gidebilme imkanı ararken bazılarımızda başka ülkelerde nasıl yaşarım diye araştırıyor. Başka ülkelerde yaşamak artık çok zor değil. Hangi ülke, hangi şartlarla oturma izni veriyor sorusunun cevabı parmaklarınızın ucunda.
Belki de mesleğinizin size verdiği imkanlarla başka bir ülkede de oturma izni alıp mesleğinizi yapabilirsiniz. Pek çok farklı avantajlar sunan yeni bir ülkede yaşama başlamanın cazibesi tartışmasız gençler arasında çok yüksek. Zaten böylesi büyük bir karar henüz bizi bağlayan unsurlar oluşmadan alınması gereken bir karar gibi yada hayat arkadaşınızla gerçekten aynı şeyi arzuluyorsanız birlikte bu maceraya atılabilirsiniz.
Peki oturma izni almak için hangi ülkeleri tercih etmeli? Hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Ne kadar paranız olmalı?
Henley and Partners ismindeki vatandaşlık danışmanlığı firması yaşam kalitesi, pasaport değeri vb. kriterlere bakarak hazırladığı raporunda aşağıdaki bilgileri bizlerle paylaşıyor.
Türklerin kolaylıkla oturum izni alabilecekleri ülkeler şu şekilde listelenebilir;
Avusturya
Belçika
Kanada
Uruguay
İngiltere
Portekiz
Ukrayna
Malta
Macaristan
İspanya
Bulgaristan
Letonya
Yunanistan
Jersey Adası - Birleşik Krallık
Monako
AVUSTURYA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Avusturya para koşulu dayatan bir ülke değil. Yatırım gerektirmeyen 10 çeşit oturma izni vizesi sağlayabiliyorlar. Sanatçılar, gazeteciler, kendi işinin sahibi olanlar yada şirket çalışanları. Ancak yine de banka da 2500 euro ile 40 bin euro arası bir nakit göstermek gerekiyor.BELÇİKA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Belçika
Kanada
Uruguay
İngiltere
Portekiz
Ukrayna
Malta
Macaristan
İspanya
Bulgaristan
Letonya
Yunanistan
Jersey Adası - Birleşik Krallık
Monako
AVUSTURYA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Avusturya para koşulu dayatan bir ülke değil. Yatırım gerektirmeyen 10 çeşit oturma izni vizesi sağlayabiliyorlar. Sanatçılar, gazeteciler, kendi işinin sahibi olanlar yada şirket çalışanları. Ancak yine de banka da 2500 euro ile 40 bin euro arası bir nakit göstermek gerekiyor.BELÇİKA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Oturma izni başvuruları 2 ay gibi kısa bir sürede cevaplanabiliyor. Başvuran kişinin bankada parasının olmasına gerek yok. Bunun yerine ülkede yaşayan bir akrabasının ya da iyi bir iş planının olması oturum izni almasını sağlayabiliyor.
KANADA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Avrupa dışında tercih edilebilecek en iyi ülkelerden birisi de Kanada. Refah düzeyi oldukça yüksek olan Kanada, göçmenlere kapısını açan ülkelerdendir. Burada oturma izni almak için 400 bin dolarlık bir yatırım yapmak gerekmektedir. Kişinin banka hesabında ise 800 bin dolar nakit parası olmalıdır.
URUGUAY OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Uruguay - Picture Credit |
Oturma iznini en kolay veren ülkelerden birisidir. Vatandaşlık talep edilmediği sürece herkese geçici oturma izni verilmektedir. Bunun için kişinin adli sicil kaydını, evlilik cüzdanını ve ülkede kalacağı evin adres bilgilerini teslim etmesi yeterlidir.
İNGİLTERE OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
İngiltere’de oturma izni almak için öncelikle çalışma izni almış olmak gerekmektedir. Çalışma izni için 2 – 5 yıl arasında yasal olarak çalışmış olmanız gerekiyor. Düzenli olarak çalışanlar, süresiz oturma izni hak etmiş olacaktır. Britanya pek ucuz sayılmasa da sunduğu olanaklar nedeniyle varlıklı insanların en fazla ilgi gösterdiği yerlerden. Oturma izni programları aşamalı; 2 milyon ila 10 milyon sterlin arası yatırım isteniyor.
PORTEKİZ OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Portekiz, en kolay oturma izni veren ülkelerden birisidir. Ülke sınırları içerisinde 500 bin Euro değerinde emlak yatırımı yapmak yeterli. Aldığınız evde oturma şartı da bulunmuyor. Bir diğer seçenek ise ülkede 1 milyon Euro değerinde yatırım yapmaktır. Portekiz oturma izni verirken meseleye çok yönlü yaklaşıyor. 10 kişiye istihdam sağlayacak bir iş kurana kapısı açık.
UKRAYNA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Ukrayna’da oturma izni almak için kişinin bir işyerine sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra banka hesabında 100 bin dolar bulunması gerekiyor. Şartlara uyan kişilere sınırsız oturma izni veriliyor.
MALTA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Malta’da tek bir başvuru üzerinden hem oturma hem de çalışma izni almak mümkün. Bunun için ülkede 250 bin Euro değerinde tahvil veya gayrimenkul almanız yeterli olacaktır. Malta, kalıcı oturma izni alanlara yüzde 15 vergi uyguluyor.
Malta’da tek bir başvuru üzerinden hem oturma hem de çalışma izni almak mümkün. Bunun için ülkede 250 bin Euro değerinde tahvil veya gayrimenkul almanız yeterli olacaktır. Malta, kalıcı oturma izni alanlara yüzde 15 vergi uyguluyor.
MACARİSTAN OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Macaristan’da oturma izni almak isteyenler, vize süreleri bitmeden göçmenlik bürosu üzerinden oturma izni başvurusu yapmalıdır. Başvuru sırasında kimlik, pasaport, meslek bilgileri, adli sicil kaydı, sağlık raporu, fotoğraf, ikametgâh adresi, geçim durumu ve kalış amacını gösteren belgesi sunması gerekmektedir.
İSPANYA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Ülke, yatırım yapan kişilere anında 1 yıllık oturma izni vermektedir. Bu süreyi 2 yıl daha uzatmak mümkündür. Bunun dışında süresiz oturma izni almak için kişinin ailesine ve kendisine rahatlıkla bakabilecek kadar gelir elde ettiğini kanıtlaması gerekmektedir. İspanya bir yandan işsizlikle uğraşırken bir yandan da 500 bin euro değerinde ev alanlara oturma izni vererek yatırımcı çekmeye çalışıyor. İspanya'da oturmak için bir diğer yol da 2 milyon euro ödeyip devlet tahvilini almak ve İspanya'da yaşadığınız süre boyunca bunu muhafaza etmek.
BULGARİSTAN OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Oturma izninin gerekçesine göre farklı talepler olmaktadır. Evlilik amacıyla oturma izni alacaklardan evlenme kayıt örneği, kimlik fotokopisi, doğum kâğıt örneği istenmektedir. Ülkeden eğitim amaçlı oturma izni almak da mümkündür. Bulgaristan'da oturma izni alabilmek için 500 bin euro değerinde devlet tahvili almak ya da 5 yıl boyunca elde tutmak yeterli. Eskiden vatandaşlık almış ancak bu hakkı kaybetmiş kişilere de kolaylıkla yeniden oturma izni verilmektedir.
LETONYA OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Letonya’dan oturma izni almak için ülke sınırları içerisinde emlak yatırımı yapmak gerekmektedir. Oturma izni, yapılacak emlak yatırımının bölgesine göre değişiklik gösterecektir. Merkezi alanlarda yapılan yatırımın en az 140 bin Euro olması gerekmektedir. Uzak olan bölgelerde ise daha düşük tutarlarda emlak yatırımı yapmak yeterli olmaktadır. Ülkeye emlak yatırımında bulunan Türklere sınırsız oturma hakkı verilmektedir.
YUNANİSTAN OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Letonya - Picture Credit |
Yunanistan'da D tipi vize aldıktan sonra 250 bin euro değerinde gayrimenkul alarak Yunanistan oturma izni almaya hak kazanabiliyor.
MONACO OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Monaco'da oturanlar gelir vergisi, sermaye kazanç vergisi ya da varlık vergisi gibi yükümlülüklerden muaf. Schengen bölgesindeki ülkelerde vizesiz dolaşabiliyorlar. Sahip olmanız gereken ise bir Monaco bankasında adınıza açacağınız bir hesapta 500 bin Euro tutmanız.
JERSEY ADASI OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Jersey Adası da düşük vergi uygulamaları ve ılıman iklimiyle cazibe merkezlerinden. Oturma izni için bir yıllık minimum yatırım miktarı 125 bin sterlin. Birleşik Krallık kanunlarının uygulandığı bu off shore adasında sadece yatırım yapmanız yetmiyor ayrıca 625 bin sterlinin üzerinde geliriniz olduğunu da belgelemeniz gerekiyor.
TÜRKİYE OTURMA İZNİ GENEL ŞARTLARI
Türkiye de yabancı ülke vatandaşlarına çeşitli yollarla oturma izni ve vatandaşlık imkânı sağlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Türk vatandaşlığı kanunu uygulamasına göre şartlar şöyle:
En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın almak, en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yapmak
0 Comments:
Post a Comment