ÇOK SU İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?
SU ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Her şeyin başı sağlık. Nasıl sağlıklı kalmalıyız diye araştırdığımızda veya uzmanlarla görüştüğümüzde bize ilk söylenen çok su içmemiz olur. Normal bir yetişkinin bir günde tüketmesi gereken su miktarı 2,5 litre olarak söylenir. Pek ya daha fazlasını içerseniz daha mı sağlıklı olursunuz? Hayır!!!
Su zehirlenmesi nedir ve belirtileri nelerdir?
Hayır, daha fazla su içtiğimizde daha sağlıklı olmayız. Zaten gün içinde yediğimiz besinler aracılığı ile de vücudumuza sıvı alırız. Tavsiye edilenin üzerinde miktarda su tüketiminin neden olduğu ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Vücudun daha sağlıklı olması için su tüketmesi gerektiği bir gerçek. Doktorlar gün içerisinde ortalama 3 litre su tüketilmesi gerektiğini tavsiye eder, ancak bunun 2 - 2,5 litresi saf su geri kalanı ise diğer besinler aracılığı ile alınması uygundur. Su oksijen ve hidrojenden oluşur. Suyun vücudumuz için büyük önemi ise burada başlıyor; özellikle sinir hücrelerinin rahat taşınması için vücudumuz bu iki maddeye ihtiyaç duyar. Su sadece sinir sistemi için değil; sindirim ve kemik sistemleri için de büyük önem taşır.
Ancak suyun faydası olduğu kadar zararı da vardır. Çok tüketildiğinde vücutta ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Nasıl su içmek böbrekler için çok faydalıysa aşırısı da yine böbrekleri bitiriyor. Böbrek üstü bezleri aşırı çalıştığında sık idrara çıkmamıza neden olur. Bu da vücuda giren besinlerin enzimlenemeden yani besinler emilemeden direk idrar ya da dışkı ile atılmasına sebep olur.
SU ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Kandaki su oranın sodyum oranından fazla olması durumunda su zehirlenmesi ortaya çıkar. Su zehirlenmesi hemen tedavi edilmesi gereken bir durumdur aksi halde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Aşırı su tüketmek psikolojik de olabilir bu rahatsızlığa psikolojide polidipsi hastalığı denir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, vakaların çoğunda zihinsel rahatsızlıkların olduğu gözlenmiştir. Böbrek üstü bezlerinde bulunan anti-diüretik hormonunun aşırı su tutması durumunda da zehirlenme meydana gelir. Diğer bir sebep ise ağrı kesici ilaçlar olabilir; ağrı kesici ilaçlar kanda bulunan su oranını artırabilmektedir.
SU ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diyet yapanların en büyük hatalarından biri çok fazla su tüketmektir. Bu da ter bezlerinin hızlı çalışmasına ve vücudun istenenden daha hızla sıvıyı boşaltmasına neden olur. Diyet sırasında alının besinlerdeki vitamin ve mineraller hızla yetersiz enzimlenir ve vücutta atılır. Vücut günlük ihtiyacı olan vitaminleri alamadığından enerjisi tükenir, baş ağrıları ve kas ağrılarının şiddeti artar.
Su zehirlenmesinde en belirgin durum mide kasılmasıdır. Bunun ardından gelişen kusma ve bulantı hissidir. Bunun nedeni midedeki sıvı oranı değişmiş ve asit oranı azalmıştır. Asit azalınca besinler yeterince öğütülemez ve olması gerekenden daha katı halde kalırlar. Bazı durumda bu öğütülemeyen besinler yemek borusuna kadar ilerler ve gelişen kasılmalarla kusmaya neden olurlar.
Aşırı sıvı tüketimi sinir sistemindeki hücrelerin de deforme olmasına neden olur. Aşırı su ile seyrelen kan daha hızlı hareket eder ve bu hızlı akış ile ayaktan beyne giden kan zihin bulanıklığına sebebiyet verirken beyinde ödem oluşumuna bile zemin hazırlayabilir.
Vücutta sıvı oranının artması ile kan miktarı da artar. Hızlı kan akışı kalbin daha hızlı atmasına neden olur. Bazı insanlar bu durumu kalp ritm bozukluğu veya panik atak gibi hastalıklarla karıştırabilir hemen (belki de gereksiz yere) tansiyon ilacı alma ihtiyacı hissederler.
En bilinen ölçü ise vücudun belirli bölgelerinde ödem oluşmasıdır. Bu da hareketlerimizi kısıtlayan bir durumdur; kas ve kemik ağrılarının yaşanmasını sağlar. Ayrıca daha fazla kramp yaşanabilmektedir.
Sebebini hiç tahmin edemediğimiz sıkıntılar yaşamamıza belki de tükettiğimiz fazla su miktarı sebep olabiliyordur. Alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirin ve fazla su tükettiğinizi düşünüyorsanız azaltarak günlük şikayetlerinizde oluşacak değişimleri gözlemleyin ve doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir.
0 Comments:
Post a Comment