Rezene faydaları nelerdir? Rezene tohumu faydalı mı? Rezene tansiyonu düzenler mi? Cilt bakımında rezene neye yarar? Rezenede bulunan mineraller nelerdir?
Hindistan neredeyse rezene tohumlarıyla yaşıyor. Her an masalarında olmasının dışında ticaretiyle de uğraşıyorlar. Dünyanın en büyük rezene ithalatçısının Hindistan olduğunu biliyor muydunuz?
Pek çok Hint sofrasında yaygın bir uygulama masada rezene tohumu bulundurup, her öğünün sonunda bir kaç tane rezene tohumu atarlar ağızlarına. Yemek sonrası ağız kokusunu gidermek için olduğunu düşünebilirsiniz ama Rezenenin içeriğine baktığımızda tekrar düşünmekte fayda olduğunu anlıyoruz.
Rezenede Bulunan Mineraller Nelerdir?
Rezenede bulunan Bakır, Potasyum, Kalsiyum, Çinko, Manganez, C Vitamini, Demir, Selenyum ve Magnezyum gibi konsantre bir mineral kaynaklarını öğrenince ağızda rezene çiğnemenin ağız kokusunu gidermekten çok daha fazla faydalı olduğunu anlıyoruz.
Kan basıncını düzenlemekten, ödem gidermeye kadar pek çok faydası olan rezene tohumları mutlaka elinizin altında olması gereken sağlık bombası gibidir. Boyut ve şekil olarak kimyona benzese de rezene tamamen farklı bir baharat.
Rezene Hangi Hastalıklar için Faydalıdır?
1. Rezene Tansiyon Düzenlemeye Yardımcı Olur:
Journal of Food Science'da yayınlanan bir araştırma, rezene tohumu çiğnemenin tükürükteki nitrit içeriğini artırmaya yardımcı olduğunu ve tansiyon seviyelerini kontrol etmek için kullanılabilecek harika bir doğal yöntem olduğunu belirtti. Bunun dışında rezene tohumları ayrıca potasyum açısından çok zengindir. Potasyum hücrelerin ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olduğu için bu sebeple de kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı kontrol etmeye yardımcı olur.
2. Rezene Ödem Çözücüdür:
Rezene çayı içmek, düzenli olarak diüretik olarak çalıştığı için fazla sıvıların temizlenmesine yardımcı olur. Ek olarak, rezene tohumu toksinlerin giderilmesine yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Ayrıca bir önemli husus da rezene terlemeyi uyaran terletici özelliklere de sahiptir. Zaten aşırı terleyen biriyseniz bu sizin için önemli bir detay olabilir.
3. Kabızlık, Hazımsızlık, IBS ve Şişkinlik için Rezene Çayı:
Rezene çayı, tohumunda bulunan faydalı yağlar nedeniyle hazımsızlığa, şişkinliğe IBS (Huzursuz Bağırsak Sendromu) ve kabızlığa yardımcı olmak için çok faydalıdır. Rezene tohumları, bitkinin antispazmodik ve antienflamatuar özelliklerine katkıda bulunan östrojen, fenchone ve anethole içerir. IBS'li olanlar için, rezene tohumlarında bulunan uçucu yağlar, mide enzimlerinin üretimini teşvik ederek sindirime başlamaya yardımcı olabilir. Çok sayıda gastrointestinal faydası için rezene çayı, sindirim sisteminin sağlıklı ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.
4. Rezene Tohumları Astım Belirtilerini Azaltır:
Rezene çayı sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur. Sinüs, burun pasajlarının çevresindeki boşlukların iltihaplandığı bir durumdur. Rezene çayı balgam söktürücü özelliğiyle bronşit, tıkanıklık ve öksürüğe yardımcı olmak için harikadır.
5. Rezene Kanın Temizlenmesine Yardımcı Olur:
Rezene tohumundaki uçucu yağlar ve liflerin vücudumuzdaki toksinleri temizlemek için çok yararlı olduğu düşünülür. Besinlerin düzgün emilmesini sağlamak için diyetinize kanınızı temizlemeye yardımcı olan yiyecekleri dahil etmek çok önemlidir.
6. Rezene Görme yeteneğini geliştirir:
Bir avuç rezene tohumu görme yeteneğiniz için harikalar yaratabilir. Rezene tohumları gözlerimiz için önemli olan A Vitamini içerir. Eski Hindistan'da, bu tohumların özleri glokom semptomlarını iyileştirmek için kullanılırmış.
7. Ayurveda'ya göre Rezene:
Hindistanın geleneksel tıbbı Ayurvedaya göre Rezene tohumları 3 Trodosha'yı (Vata, Pita, Kapha) azaltır. Tohumların vücut üzerinde soğutma etkisi vardır. Kavurucu yaz aylarında rezene çayı içerek vücut ısınızı dengeleyebilirsiniz. Ayvurvedik bir uygulama olarak sinirleri yatıştırmak ve zihinsel netliği arttırmak için rezene yağlarıyla masaj yapılmaktadır.
8. Rezeneni Cilt Bakımı Faydaları:
Rezene tohumları düzenli olarak yenildiğinde vücuda çinko, kalsiyum ve selenyum gibi değerli mineraller sağlarlar. Bu mineraller hormonları dengelemek ve oksijen dengesini sağlamak için çok faydalıdır. Rezene cilt üzerinde harika bir etkiye sahiptir, sağlıklı bir ışıltı verir.
9. Kansere Karşı Rezene:
Rezene tohumları vücudumuzdan oksidatif stresi atmaya yardımcı olur. Vücudu cilt kanseri, mide kanseri ve göğüs kanseri gibi çeşitli kanser tiplerinden koruyan çok güçlü serbest radikal süpürücü özelliklere sahiptir. Rezene tohumlarının da çok güçlü bir kemo modülatör etkisi vardır.
Belki şık ambalajlanmış vitaminlere benzemiyor ama kesinlikle günlük olarak bir kaç tane rezene çiğnemenin yada arada bir fincan rezene çayı içmenin belli ki zararında fazla faydası var.
10. Rezene Uyku Verir.
Rezenede bulunan esansiyel yağlar sebebiyle doğal bir rahatlatıcıdır. Eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız akşamları bir fincan rezene çayı size iyi gelecektir. Çay yapmaya vaktiniz yok mu, atın ağzınıza iki rezene tohumu, gerisi gelecektir.
Ancak bebeklerin uyumasını desteklemek için kullanılan çaylar arasında en dikkat edilmesi gerekeni rezenedir. Zaten bebeğinize doktorunuza danışmadan hiç bir şeyi vermemelisiniz.
Unutmayın bitkiler ve baharatların etkileri küçümsenemeyecek kadar yüksektir.
Bazı yerlerde okuduğum yağ yakıcı özelliğine ben rastlamadım, belki kilo kontrolüyle ilgili olarak anılmasının sebebi ödem söktürücü olmasından ötürüdür.
Sağlıkla kalın.
0 Comments:
Post a Comment