Buzdolabından Çürümüş Et Kokusu Nasıl Çıkar?
Anlayacağınız gibi bu benim de başıma geldi. Küçük bir sigorta arızası ve 10 günlük tatil dönüşü leş gibi bir "eve hoş geldin" partisi. Daha fazla nasıl tarif edebilirim bilemiyorum ama eminim sizler beni anlamışsınızdır.
Eşim silince bişey kalmaz dedi ama ben bu kadar kolay olmadığını biliyordum. Yine de hafif egzersizle başlamak iyidir diyerek tüm içindikeri attıktan sonra önce karbonatlı su ile sildim ve yaklaşık bir gün boyunca havalandırdım. Halen koku devam ediyordu biraz daha araştırma yapınca aşağıdaki önerilerle karşılaştım.
Yazının sonunda nasıl buzdolabı kokusundan kurtulduğumu ve yeni buzdolabı almama gerek kalmadığını okuyabilirsiniz.
Buzdolabındaki kötü koku için akla gelmeyecek öneriler
- Alt komşum her gün demlediğin çayın posasını buzdolabına koy tüm kokuyu alır dedi ancak ben etkisini görmedim. Bu yöntem büyük ihtimalle kokuşma olmamış dolaplarda işe yarıyordur benimki ise dördüncü günde bile burnumun direğini sızlatıyordu.
- Bir başka öneri de buzluğa ve buz dolabına bir bardak süt koymak oldu. Ağzı açık 12 saatte bir sütü değiştirmek gerekiyor.
- Mangal kömürü; artık ağız bakımında bile kullandığımız kömürün havayı temizlediğini böylece öğrenmiş oldum. Zaten neredeyse tüm buzdolabı koku giderici aparatlarda karbon varmış.
- Dolabın içine karbonat ve toz vanilya karıştırıp küçük likör bardaklarına koyabilirsiniz, her hafta yenilemeniz gerekir.
- Kristal kedi kumu; temiz kullanılmamış kristal kedi kumu bulunduğu ortamdaki kokuları emerek içine hapsediyormuş o yüzden kokan ayakkabıların içine de konabileceğini gördüm. Kedim yok ama alıp bir kenarda tutabilirim.
Buzluklarda bekleyen etler, balıklar elektrik probleminden ötürü dolap çalışmayı bıraktığında yavaşça çözülmeye başlarlar. Çözülme ile ortaya çıkan su ise bakterilerle doludur yani çürümüş etin kendisi gibi bu su da bakteriler içerir.
Eve gelip bu iğrenç manzarayı hazmettikten sonra elinize eldiven geçirip, bu leş kokan etleri çöpe atsanız bile geride buzdolabınızın neredeyse damarlarına ilerlemiş bu kokuşmuş su kalır.
İşte ne kadar raflarını temizleseniz, içinde süt bekletseniz, karbonat koysanız da kokudan kurtulamama sebebiniz aslında o atık suyun hala oralarda bir yerlerde olması.
Size önerim buzdolabınızı yerinden çıkarın arkasına rahat şekilde gireceğiniz bir pozisyona getirin. Buzdolabınızın arkasında atık suyun biriktiği bir hazne var ve kurtulamadığınız kokunun kaynağı bu haznedeki su. Ama sadece hazne de değil buzluktan o hazneye suyu ileten hortum da koku kaynağı.
Yapmanız gereken yavaşça buzluğunuza su dökmek, döktüğünüz suyun arka taraftaki hazneden çıktığını gözlemleyin. İçinizi rahatlatmak için istediğiniz kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz ancak deterjan kullanmanızı önermiyorum, karbonat ta zaten ince olan bu hortumda tıkanma yapabilir.
Çıkardığınız atık su haznesini güzelce deterjanla yıkayabilirsiniz.
Bu hortuma portatif ozon makinesiyle ozon da basabilirsiniz; zaten çoğu teknik servis bunu yapıyor sanıyorum. Benim teknik servise ihtiyacım kalmadı.
Bazı buzdolaplarının buzluklarının altında da bir hazne bölümü olduğunu gördüm. Buraya ulaşmak biraz tornavida kullanmanızı gerektirebilir ama umutsuzluğa kapılmadan o vidaları çıkarabileceğinize eminim. Ben başka bir problem için bunu yapmıştım. O zaman da buzluğum çalışıyor ama buzdolabım soğumuyordu. Meğer buzluğu çok doldurduğum için buzluktaki havayı dolap kısmına aktaran kanalda donma olmuş ve soğuk hava dolap kısmına gitmiyormuş. Tüm buzluğu çıkartıp arkalarda minicik bir hortuma sıcak su dökerek bu problemi de çözebilmiştim.
Siz de buzdolabınızın markasına göre youtube üzerinde arama yaparsanız pek çok tamircinin benzer videolar paylaştığını görebilirsiniz.
Geçen yıl piknik dönüşü boş sanarak kaldırdığınız buzluğunuzda sizi kötü bir sürpriz karşıladıysa ve içindeki koku havalandırsanız da geçmiyorsa yine kömür kullanarak bu kötü problemi çözebilirsiniz.
0 Comments:
Post a Comment