Kalbimiz Acır mı?
Dünyaca ünlü Türk Kardiyolog Mehmet Öz bakın kalp krizi öncesi hakkında ne bilgiler veriyor;
Kalp krizi geçiren insanların yarısı, semptomu algılamazlar; ya da en azından, hissettikleri şeyin bir semptom olduğunu bilemezler. Sorun kısmen kalp krizinin çok çeşitli şekillerde olmasından kaynaklanır. Rahatsızlık gelip geçici olabilir, ki bu da sindirim sistemindeki rahatsızlıklar gibi suçu başka bir şeye yüklemeyi kolaylaştırır. En sık görülen işaretler şunlardır;
- göğüste ağrı ya da rahatsızlık (basınç, tokluk ya da sıkışma hissi yaratabilir)
- vücudun üst bölümünde rahatsızlık (iki koldan biri, sırt, boyun, çene ve ya karın bölgesi olabilir)
- nefes darlığı
- soğuk ter dökme
- mide bulantısı
- ani aşırı yorgunluk hissi (uykusuzluk yaşanmamasına rağmen)
Acının ya da rahatsızlığın önceden tahmin edilebilir olmamasının nedeni kalbin kendisinin acı duymamasıdır; çünkü kendine ait acı lifleri yoktur. Kalp sinirleri acıyı doğrudan algılamazlar. Ama kalpte bir terslik olduğunda sinirleri elektriksel olarak tutarsızlık gösterebilir.
Omurgadan geçerken, diğer sinirlerin kısa devre yapmasına neden olabilirler; örneğin kolunuza ya da göğüs kafesinize bağlanan sinirler gibi. Acı duygusunu aktaran sinirler de bu sinirlerdir. Dolayısıyla kısa devre yaşandığında kolunuz, göğsünüz ya da çeneniz ağrır. Mide bulantısına ya da soğuk ter dökmeye yol açacak şekilde sinirleri uyararak, beyin de olaya dahil olur. Ama bu sinirler kesişmezse kalp krizi geçirirken bile herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz ki çoğu kişinin kalp krizi geçirdiğini anlayamamasının nedeni budur.
En basit haliyle kalbimiz bir pompadır; kalbinizin sağlığı ve daha fazla kan pompalama becerisi açısından en önemli etken, kullanıma hazır olan kan miktarıdır yanı kalbinize getiren koroner damarların verimi. Bu kaynağın engellenmemesinin en önemli nedeni, koroner damar rahatsızlığıdır, çünkü damarlar daralır ya da tamamen tıkanır. Bu olduğunda kan azlığı yüzünden kalp kaslarınız zayıflar. En basit çözümlerden biri de günlük tükettiğiniz su miktarını arttırmaktır.
>
Kaynak : Mehmet Öz, Siz Kullanma Kılavuzu isimli kitabı
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/gogus-agrisi-kalp-krizi-habercisi-olabilir/
0 Comments:
Post a Comment