Bilmeden Vücudunuza Arsenik Yüklüyor Olabilirsiniz!
On binlerce şef ve yemek uzmanı pirinci yanlış pişiriyorlar. Bilim adamları büyük çoğunluğun pirinci yanlış hazırlayarak sağlığını tehlikeye attığını düşünüyorlar.Nedeni ise her pirincin arsenik içermesi!
Öncelikle pirincin emici bir yapısı olduğunu hatırlayalım. Tarım yapılan topraklarda çiftçilerin zararlı böceklerden kurtulmak için kullandığı böcek ilaçları ve verimi arttırmak kullanılan endüstriyel gübreler belirli miktarda arsenik içerirler ve emici özellikte olan pirinçler de arseniği emerler.
Ayrıca pirincin nakliyesi sırasında kullanılan kutu ve ambalajlara da fare ve böceklerden pirinci korumak için az miktarda arsenik konulmaktadır. Yani pirincinizi yıkadığınız su berrak bir hal alana kadar yıkamaya devam etmelisiniz.
Pirinçte bulunan arsenik nelere sebep olur? İnsan vücudunun pek çok hayati sisteminde hasara yol açar, kalp rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, kanser ve diyabet riskinin artması gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Zararlı kimyasalları pirinçten çıkarabilmeniz ve uygun şekilde hazırlayarak arsenik ile mikro-zehirlenme riskinizi azaltabilirsiniz!
Pirinç Nasıl Sağlıklı Pişirilir
Japon ve Çinliler pilav pişirmeden önce pirinci 7 kez ılık suyla yıkayarak herhangi bir şüpheli maddeyi uzaklaştırırlar. Bu yöntem hızlı bir şekilde ihtiyaç duyduğunuz bir yemeği pişirmenize olanak tanır ama pirinçteki arsenik miktarını %80 oranında azaltan geceden ıslatma yöntemini kullanmanız daha etkili olacaktır.
Ayrıca, ıslatılmış pirincin başka bir önemli avantajı vardır.
Pirinç çok hızlı hazırlandığında, belli bir miktar su emer ve pişmesi yavaşlar. Önceden ıslatılmış pirinç 13 dakika gibi kısa sürede pişirilebilir! Suda bekletilmiş pirinç hem mükemmel bir tada sahip olacak ve hem de tüm nişastasından arındığı için tane tane olacaktır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
0 Comments:
Post a Comment