Çillerden Nasıl Kurtulurum?
Çiller Nasıl Olur ve Neden Çoğalır?
Çiller cildinizde bulunan kahverengi veya açık kahverengi lekelerdir. Melanin pigmenti içeren cilt hücreleri kümelerinden oluşurlar. Hafifçe yüksek olan benlerin aksine, çiller cilt yüzeyinde düzdür. Ağrılı veya zararlı da değillerdir.
Genetik olsalar bile kimse çil ile doğmaz. MC1R olarak adlandırılan gene sahipseniz güneşe maruz kaldığınızda tetiklenirler. Bu gen daha çok açık ten rengine sahip,
Genetik olsalar bile kimse çil ile doğmaz. MC1R olarak adlandırılan gene sahipseniz güneşe maruz kaldığınızda tetiklenirler. Bu gen daha çok açık ten rengine sahip,
kızıl saçlı ve renkli gözlü kişilerde bulunmakta olup, kişide çillerin hangi yoğunlukta olacağını belirlemektedir. Çiller belirginleşmeye başladıktan sonra, güneş ışığının alınmaya devam etmesiyle birlikte, vücudun savunma sistemi olarak melanin üretimi arttığı için çillerin sayıları da gitgide çoğalır ve renkleri de koyulaşır. Çillerin çoğalmasının engellenmesi için öncelikle güneş ışığından kaçınılmalıdır.
Eğer çilleriniz varsa ve onlardan kurtulmak istiyorsanız, dikkate almanız gereken yedi yöntemi aşağıda bulabilirsiniz;
1. Çilli Ciltler için Güneş kremi kullanımı
Güneş kremi mevcut çillerinizden kurtulmanızı zağlamaz ancak yenilerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Hava bulutlu olsa bile yıl boyunca güneş koruyucu kullanmalısınız.
Amerikan Dermatoloji Akademisi şu önerileri sunuyor:
- Güneş koruyucu SPF'si 30 veya daha yüksek olmalıdır.
- Dışarı çıkmadan en az 15 dakika önce temiz cilde güneş kremini sürün.
- Her iki saatte bir ve yüzdükten veya aşırı terledikten hemen sonra güneş koruyucuyu tekrarlayın.
2. Çillerden Kurtulmak İçin Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi yoğun ışık darbeleriyle ciltte hasar görmüş bölgeleri hedef alır. Lazer tedavisi için kullanılan pek çok farklı lazer türü vardır. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, 1064 Q-Switched Nd YAG lazer çilleri tedavi etmek için en etkili lazerdir. Çalışma sonuçları bu lazerle yapılan tedavinin sonucunda katılımcıların yüzde 62'sinde çillerin yüzde 50'sinden fazlasını hafiflettiğini göstermektedir.
Lazer tedavisi genellikle güvenlidir. Yara bırakma riski düşüktür. Bununla birlikte bazen kaşıntı, kızarıklık, şişme gibi uygulama sonrası rahatsızlıklar olabilmektedir.
Eğer ağız kenarında herpes/uçuk geçmişiniz varsa, lazer tedavisine başlamadan önce bir antiviral ilaç almanız gerekebilir. Çünkü lazer uygulaması herpes virüsünü tetikleyebilir.
Uygulamayı yaptırmadan önce randevu alırken almanız veya almamanız gereken ilaç veya kremler hakkında bilgi almayı unutmayın. Kullandığınız ilaç veya kremleri doktorunuza bildirin.
Lazer tedavisinin sonuçları ancak iki haftada görülebilir. İstenilen sonuçları elde etmek için genellikle çoklu seanslar gerekir.
Ancak bunun çok mümkün olmadığı durumlarda, güneşe çıkarken mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu şekilde zararlı güneş ışınları cilt tarafından daha az alınacağı için çillerin çoğalması da mümkün olduğunca engellenmiş olur.
4. Çillerden Kurtulmak için Topikal Renk Açıcı Kremler
Renk açıcı kremler hem tezgahta hem de reçeteyle temin edilebilir. Birçok renk açıcı kremde, melanin üretimini baskıladığı ve cildin koyulaşmış alanlarını hafiflettiği düşünülen bir bileşen olan hidrokinon bulunur.
Topikal uygulanan bu renk açıcı yani hidrokinon kremleri aşağıdakilere neden olabilir:
- iltihaplanma
- aşırı kuruluk
- yanma hissi
- kabarma
- ciltte renk değişikliği
1982'de, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yüzde 2'ye kadar hidrokinon içeren beyazlatıcı ürünleri genel olarak güvenli ve etkili olarak değerlendirdi. Oysa 2006'da yeni kanıtlar hidrokinonun sıçanlarda kansere neden olabileceğini ve cildin kararmasına ve şekil değiştirmesine neden olabileceğini belirtti. Bu FDA'nın Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) kapsamında daha fazla çalışma için hidrokinonu aday göstermesine yol açtı. Ancak buna rağmen, FDA, hidrokinon ürünlerinin, NTP’nin araştırması tamamlanana kadar piyasada kalmasını tavsiye etti. Yani piyasada olan bu kremler halen kanser ihtimaliyle şüpheli sıfatına sahipler.
5. Çillerden Kurtulmak için Topikal Retinoid Kremi
Retinoid krem, bir A vitamini bileşiğidir. Güneş lekeleri ve çilleri hafifletmek için kullanılır. 2014 tarihli bir incelemeye göre, retinoidler ultraviyole B radyasyonunu emerek cildinizde foto koruma sağlayabilirler. Bu, yeni çillerin oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir.
Retinoid kremler reçeteli veya reçetesiz temin edilebilir. Yaygın yan etkileri ise şunlardır:
- kızarıklık
- aşırı kuruluk
- cilt tahrişi
- ciltte soyulma
- hassaslık
6. Çillerden Kurtulmak için Kimyasal Cilt Soyma
- sızlama
- ciltte soyulma
- kızarıklık
- tahriş
- kabuklanma
- şişme
Amerikan Dermatolojik Cerrahi Derneği'ne göre, haficilt soymalarının iyileşmesi iki hafta kadar sürer. Cildinizi günlük olarak ıslatmanız ve topikal bir merhem uygulamanız gerekir. Ayrıca iki hafta boyunca reçeteli bir antiviral almanız ve cildiniz iyileşene kadar güneşten kaçınmanız gerekir.
7. Doğal Yollarla Çillerden Nasıl Kurtulursunuz
İnsanların çillerden kurtulmak için kullandığı ve başarılı olduğunu düşünülen birkaç doğal yöntemi sizinle paylaşmak isterim.
Limon suyu: Limon suyunu bir pamuk topuyla doğrudan cildinize uygulayın ve sonra yıkayın. Limon suyunun cildi aydınlattığı düşünülmektedir.
Bal: Balı peeling olarak uygulamak için şeker veya tuzla karıştırın. Bal, pigmentasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir.
Krema: Kremayı doğrudan cildinize uygulayın. Ilık suyla durulamadan önce 10 dakika bekletmelisiniz. Krema ve yulaf ezmesini karıştırarak maske de oluşturabilirsiniz. Kremada potansiyel olarak çillerinizi hafifletmeye yardımcı olabilecek laktik asit mevcuttur.
Yoğurt: Yoğurt doğrudan cildinize sürülür ve birkaç dakika bekletilir. Yoğurt da ayrıca laktik asit içerir.
Soğan: Yarım soğanı cildinize sürün ve 5 dakika kadar beklettikten sonra cildinizi ılık suyla yıkayın. Soğan derin cilt temizliği yaparak çillerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Havuç Suyu: 2 yemek kaşığı havuç suyuna 20 damla limon suyu eklenir. Bu karışım çillere karşı yüze günde 2–3 kere uygulanır. Karışım yüzde 20 dakika bekletilerek çıkarılır.
Çiller kendi başlarına yok olurlar mı?
Bazı çiller uzun süreli olarak sizinledir. Bazılarıysa yaz aylarında güneşe maruz kalınca görünür olurlar ama kışın solarlar. Kalıtsal olan çiller yaşlandıkça azalırken güneşin neden olduğu çiller yaşla birlikte artış eğilimindedir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir;
Sitem https://pandorakutum.blogspot.com ve Pinterest panomda paylaştığım yazıların çoğu benim kullandığım uygulamalar. Bazıları ise yaptığım araştırmalarda karşıma çıkan akıllı uygulamalar. Umarım yazımı beğenip, Pinterest üzerinden beni takibe alırsınız.
Genç kalın, sevgiyle kalın 💚💛💜
Genç kalın, sevgiyle kalın 💚💛💜
I became satisfied to examine this article after looking at google, after reading I have written a piece of article about: icd 10 code for chronic low back pain Thank you for the article and supporting me.
ReplyDelete