Baharatlarla Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Güçlendirirsiniz
Vitaminler ve egzersiz dışında, pek çok faydayla dolu olan sağlıklı baharatları günlük diyetinize eklemek, bağışıklık sisteminizi doğal olarak güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DOĞAL MALZEMELERLE NASIL GÜÇLENDİRİLİR
Son günlerde Coronavirus Covid-19'un korkusu dünya üzerindeki tüm insanlık için tehdit oluşturdu.
Bu tehdit tüm insanlığa karşı saldırıya geçmiş olan küçücük bir virüsün zayıf bünyeye sahip olan kişilere ölümüne saldırmasıdır.
Bu virüs kimi mi avlıyor? Bağışıklık sistemi zayıf olanlarımızı!
Bağışıklık sistemimiz bizi enfeksiyonlardan ve hastalıklardan onları tespit edip ve yok ederek çalışır, bunun için tasarlanmıştır.
Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi İçin Kapsüller Şart mı?
İyi bir bağışıklık sistemi, bizi herhangi bir bakteriyel veya viral saldırıdan koruyan bir kalkan gibidir, ancak bu kalkan zayıf olduğunda virüsler / bakteriler sizi yenecektir!
Kötü haber, sizi virüslerden korumak için % 100 garantili bir yöntem yok.
İyi haber, bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirmenin ve kendinizi gelecekteki saldırılara karşı korumanın pek çok farklı yolu vardır.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin doğal yollarından biri, yediklerinize dikkat etmektir.
Bağışıklık sistemi için iyi olan, ıspanak, dolmalık biber, narenciye, yoğurt ve yulaf ezmesi gibi diyetinize ekleyebileceğiniz farklı yiyecekler vardır.
Ev yapımı bitkisel çaylar da, griple ilgili rahatsız edici yan etkileri hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Sadece bir çay kaşığı kadar az miktarda diyetinize eklediğiniz takdirde bağışıklığınızı kuvvetlendirecek başka bir kaynak da baharatlar!
Baharatlar sadece yemeğinizi lezzetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda günlük diyetinize eklediğinizde virüslerden sizi koruyacak doğal katkılardır.
Bunun nedeni baharatların içeriğinde bulunan pek çok antioksidan ve minerallerdir. Tabi ki farklı rahatsızlıklarımız olabilir ve bazı baharatları fazla kullanmak istediğimiz gibi bağışıklığımızı güçlendirse de bazı negatif sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bu yazımızda hangi baharatı ne kadar kullanabileceğinize dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aşağıda, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doğal ilaç olarak da kullanılan, yemek pişirmek için sıklıkla kullanılan en etkili baharatlardan bazıları bulunmaktadır.
Bağışıklık Sistemini Doğal Olarak Güçlendirmeye Yardımcı 6 Sağlıklı Baharat
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar: Tarçın
Tarçın, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlardan biridir. İçeriğinde bulunan antioksidanların bolluğu nedeniyle sayısız sağlık yararı vardır.
Tarçın, virüslere karşı savaşmaya, kan şekerini kontrol altında tutmaya, kolesterolü düşürmeye ve hatta diyabete yardımcı olan bir fitokimyasal olan sinnamaldehit içerir.
Tarçının yiyeceklerde nasıl kullanılacağına dair fikirler
Köri, çorba, güveç ve et suyuna tarçın ekleyin
Tarçın çayı yapabilirsiniz; kaynar sıcak suya 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyin, arzunuza göre bir çay kaşığı bal ekleyin
Kahvenize, sıcak çikolatanıza veya sütünüze serpebilirsiniz
Pişince etkisini kaybetmediği için tarçınlı kurabiye, kek ve tatlılarda da kullanabilirsiniz
Meyvelere, yoğurda, yulaf ve tahıllara bir tutam tarçın tozu ekleyebilirsiniz
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar: Zerdeçal
Hepimiz bu altın baharatı biliyoruz!
Antioksidan, anti-viral, anti-bakteriyel, anti-mantar, anti-kanserojen ve anti-inflamatuar özelliklerle dolu zerdeçal, günümüzün süper gıdalarından biri olarak bilinir!
Sağlık yararlarının bolluğu nedeniyle, zerdeçal doğal olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için harikalar yaratıyor.
Bilim adamları, zerdeçalda 'curcumin' adı verilen aktif bileşenin pek çok farklı hastalığı iyileştirmek ve hastalıklardan korunmak ve doğal savunm mekanizması oluşturmak için çok etkili olduğuna inanıyorlar.
Zerdeçalın gıdalarda nasıl kullanılacağı hakkında fikirler
1-2 çay kaşığı ekleyerek körilerinize, güveçlere, güveç veya çorbalara canlı bir sarı renk verin.
Sote sebzelere veya mercimek ve baklagillere ekleyin.
Mayonez, humus ve diğer soslara da eklenebilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar: Karanfil
Ayurvedik ilaçlarda öksürük ve soğuk algınlığı da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığını tedavisi için karanfil yüzyıllardır kullanılır.
Ayrıca vücudunuzu enfeksiyonlara karşı doğal olarak korumaya yardımcı olur.
Anti-inflamatuar özellikler eklem veya kas ağrılarını ve diş ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
Karanfilde bulunan uçucu yağ, soğuk algınlığı ve grip semptomlarına karşı korunmaya yardımcı olan anti-viral ve anti-mikrobik özelliklere sahiptir.
Karanfilin gıdada nasıl kullanılacağına dair fikirler
Ev yapımı çorba, et suyu, güveç veya köri yapmak için karanfil kullanın
Baharatlı bir lezzet vermek için çay ya da içeceklerinize birkaç karanfil ekleyin.
Balık veya et ızgaralarına serperek kullanbilirsiniz
Pirinç pilavlarına da lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
Elmalı kek, muhallebi ve sütlaç gibi tatlılara karanfil ekleyin
Turtalara eklenen karanfil, lezzetin artmasına yardımcı olur
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar : Karabiber
Karabiberin soğuk algınlığı ve gribe karşı çok faydalı bir antimikrobiyal olduğu bilinir. Neyse ki karabiber zaten çoğumuzun yemek masasında bulunuyor.
Karanfil gibi, karabiberde de bulunan uçucu yağlar kas ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca iyi bir sindirim sistemi ve metabolizmanın korunmasına yardımcı olur.
Karabiber gıdalarda nasıl kullanılacağına dair fikirler
Önemli baharatlardan biri olduğu için gıdalarda karabiber sayısız kullanımı vardır.
Makarnayı, erişteleri, pirinci pişirmek için karabiber ekleyebilirsiniz.
Yumurta, et, kümes hayvanları gibi her türlü proteine ekleyin
Haşlanmış veya pişmiş sebzeleri taze çekilmiş karabiber serpiştirin.
Biraz çay, et suyu, güveç ve sos yapmak için tam karabiber de ekleyebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar: Acı Biber
Acı biber pek çok farklı biber türünden elde edilmiş olabilir bazen de pek çok çeşidin karışımın paketlerle evimize gelir ancak çeşitleri farklı olsa da onu faydalı yapan madde olan 'Kapsaisin' hepsinde vardır.
Acı biberin güçlü bir anti-enflamatuar olması içinde bulunan A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, K vitamini ve manganez sayesindedir. Tüm bu bileşenler acı biberi bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacak süper bir baharat yapar.
Acı biber ve kırmızı biber yemeklerde nasıl kullanılacağına dair fikir vermeye gerek yok diye düşünüyorum.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar: Zencefil
Taze veya öğütülmüş kuru zencefil Ayurvedik tıbbında soğuk algınlığı ve grip semptomlarını önlemek için kullanılan en eski ilaçtır.
Soğuk algınlığının yanı sıra sabah bulantısını ve bulantıyı hafifletmeye yardımcı olur. Vücudunuzu tehdit eden mikroorganizmalara karşı savaşan güçlü bir bağışıklık güçlendiricidir.
Taze zencefil öğütülmüş zencefil ile karşılaştırıldığında sağlığa yararlı özellikleri daha fazladır.
Öğütülmüş zencefili gıdalarda nasıl kullanacağınıza dair fikirler
Birkaç karabiber ile zencefil çayı içmek, griple savaşmak için harika bir bitkisel çaydır.
Kek, bisküvi ve tatlı yapmak için öğütülmüş zencefil kullanın
Reçel ve jöle yapmak için hem taze hem de öğütülmüş zencefil kullanabilirsiniz.
Patates kızartması ve kızartılan sebzelere zencefil ekleyin
Et suyu, güveç ve çorbalara doğranmış zencefil veya zencefil tozu da ekleyebilirsiniz.
En basit yolu ise masanıza getirdiğiniz öğütülmüş acı biberinize katabilirsiniz böylece tam bir bağışıklık savunması yapabilirsiniz.
0 Comments:
Post a Comment