Sumağın Faydaları Nelerdir?
Daha sıhhatli olmak için bir arayışa girdiyseniz doğru bilgilere ulaşmak üzeresiniz. Daha sıhhatli ve sağlıklı olmanın yanında bir de büyük bonusunuz var; gençleşeceksiniz. Glikoz vücudumuzu okside eder yani paslandırır (paslanan bir demiri düşünün), yaşlandırır. Hatırlatmakta fayda var; ekmekte bile şeker var çünkü karbonhidratlar vücutta (iyi bir egzersizle yakılmazlarsa) glikoza yani şekere dönüşüyor. İşte antioksidanların (pas açıcı olarak düşünebilirsiniz) görevi bu noktada vücudumuzu okside eden tüm zararlıları temizlemek. Beslenme diyetinizde ne kadar antioksidan bulunursa o kadar sağlıklı ve genç olursunuz.
1. Sumak antioksidan mıdır?
Otlar ve baharatlar antioksidan seviyeleri için derecelendirildiğinde, sumak listenin tepelerindedir; tarçın ve kekik gibi yaygın olarak kullanılan baharatların bile üzerinde yerini alır. Hatta acai berry (şimdilerde bir sağlık iksiri olarak tanınıyor) yanı sıra birçok meyve ve sebzeyi bu listede gerilerde bırakır. Norveç'te yaşamıyorsanız acai berry meyvesine kolaylıkla ulaşamayacağınıza göre sumak sizin için ideal bir alternatif olacaktır.
Antioksidan bakımından zengin yiyecekler yemek, kalp hastalığını ve meme kanserini önlemeye ve osteoartriti tedavi etmeye de yardımcı olabilir.
2. Sumak kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Sumak üzerine yapılan araştırmalar, yaşlanmaya eşlik eden birçok kronik hastalığın kontrol edilmesinde veya önlenmesinde çok etkili olduğunu göstermektedir. Yapılan bir çalışmada, sumak tüketmenin kan şekeri düzeylerini düşürerek ve iyi kolesterol düzeylerini artırarak Tip 2 diyabet hastalarına yardımcı olduğunu buldu.
Gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarda üç ay boyunca günlük sumak alımının, tip 2 diyabetli kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azaltacağını göstermiştir.
3. Sumakta C vitamini var mı?
Sumakta bulunan yüksek C vitamini içeriği nedeniyle, sumak suyu Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığı, ateş ve iskorbütle savaşmak için yüzyıllar boyu kullanılan bir iksirdi. Yakın zamanda Physiology International'da yayınlanan Macaristan Bilimler Akademisi tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada yoğun egzersizden sonra sumak suyu tüketmenin kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olduğu bulundu.
Sumak, bulabileceğiniz en güçlü anti-enflamatuar (ödem söktürücü) baharatlardan biridir. ORAC grafiğinde üst sıralarda yer alır, yani antioksidanlarla doludur ve kansere, kalp hastalığına ve yaşlanma belirtilerine neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etme yeteneğine sahiptir.
Sumağın Faydaları Nelerdir?
Sumak faydaları saymakla bitmeyen oldukça değerli bir bitkidir. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi çok güçlü bir antioksidan özellik göstermesidir. İkinci bir olumlu yönü ise vitamin ve mineral içeriğinin yüksek olmasıdır. İşte sumağın insan sağlığı üzerindeki faydaları:
Sumak Önemli Bir Antioksidandır
Sumak, antioksidan özellikleriyle yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri azaltır ve vücudunuzdaki oksidatif stres düzeyini (bu stres düzeyi vücudunuzun yaşlanma hızıdır) düşürür. Yol açtığı bu olumlu etki sayesinde hücrelerin kanserleşmesini önleyerek tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca antioksidan etkisi sayesinde kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık türüne yakalanma olasılığını da önemli ölçüde düşürür.
Sumak Antiinflamatuar Özelliğe Sahiptir
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininin sumakta bol miktarda bulunması da bu mücadeleyi destekler. Aynı zamanda sumak, çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında da oldukça etkilidir.
Sumak Kan Şekerini için Etkili mi?
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, düzenli sumak tüketiminin kronik hastalıkların birçoğuna karşı koruma sağladığı veya tedaviyi desteklediğiini göstermektedir. Bunlardan bir tanesi de diyabet (şeker) hastalığıdır. Bilimsel araştırmalara bakıldığında sumağın kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olduğu, ayrıca kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesine destek olarak tip 2 diyabet hastalığının yol açtığı sorunların azaltılmasını desteklediği görülmektedir. Tip 2 diyabet hastalarında görülen birçok komplikasyon, kan şekeri seviyesinin uzun süre boyunca yüksek seyretmesine bağlı olarak gelişir. Dolayısıyla mevcut tedaviye ek olarak sumak tüketiminin kan şekerini düzenleyici etkisi ile tüm bu komplikasyonları en aza indirebilmek mümkün hale gelir.Sumak Enfeksiyonlara Karşı Korur
Sumağın antifungal ve antibakteriyel etki göstererek enfeksiyon hastalıklarının giderilmesine katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir. Yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarına yol açan Salmonella Typhimurium ve Aspergillus Flavus gibi mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonların hafifletilmesine ve bu enfeksiyonlar nedeniyle oluşan komplikasyonların giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyon hastalıklarında sumağın çay şeklinde tüketimi de hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır.
Sumak güçlü bir diüretiktir.
Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken idrar atarak yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar. Aynı zamanda vücutta biriken toksik maddelerin atılımını destekleyen sumak, bu faydalarından yararlanılmak adına düzenli olarak tüketilmelidir.
Sumak Koroner Arter Hastalıklarına Karşı Korur
Yüksek kolesterol ve trigliserid seviyeleri, kolestorolün damar duvarlarında birikerek aterom plakları oluşturmasına neden olur. Bu durum koroner arter hastalıklarına ve uzun vadede kalp krizine yol açan en önemli nedenlerden bir tanesidir.
Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Sumak Kadın Sağlığı Açısından Önemlidir
Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında sumak tüketiminin kadınlarda adet sancılarını azalttığı görülmüştür. Özellikle dismenore olarak adlandırılan soruna sahip ve ağrılı adet gören kadınlarda sumak tüketiminin bu olumsuzlukları gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Bu sorunu yaşayan kadınlar adet dönemlerinde sumağı bir baharat şeklinde yemeklerle birlikte, yoğurtla karıştırarak veya sumak çayı şeklinde hazırlayarak tüketmeyi tercih edebilirler.
Ek olarak emziren annelerde sumak tüketiminin anne sütünü arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat her ihtimale karşın emziren annelerin sumak tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında fayda vardır.
Sizi bilmem ama ben bu yazıyı yazdıktan sonra hemen alışveriş listeme sumak ekledim. Pek de sevemediğim bir baharat olsa da bunca faydayı okuyunca kullanmaya karar verdim. Planım ısınan havalar sebebiyle (bu yazıyı Haziran ayında yazıyorum) öncelikle soğuk buzlu sumak suyu içmek olacak, zaten şekersiz limonlu buzlu su içiyordum ama limonun kilosu almış başını gitmiş ekonomik olarak da iyi bir alternatife benziyor. Havalar serinleyince de çayını içerim inşallah. Sevmesem de olur acı ilaç içeceğime ekşi sumak suyu içerim.
Sumak çayı tarifi, Buzlu sumak suyu tarifi :
1 su bardağı kaynar su
1 tatlı kaşığı sumak
Ölçü aldığınız bardağa 1 tatlı kaşığı sumak atın ve demlenmesi için üzerine bir çay tabağı kapatın, Sumaklar dibe çöktüğünde ve renk aldığında çayınız hazırdır.
Soğuk içmek istiyorsanız demlenen sumak suyunuzu süzerek dolaba kaldırabilirsiniz.
Sağlıklı ve esen kalın 💚💛💜
0 Comments:
Post a Comment