Gotu Kola Bitkisinin Faydaları nelerdir?
Anavatanı Hindistan, Endonezya, Çin ve Güneydoğu Asya olan gotu kola, bataklık sularının içinde ve etrafında, zayıf sapların üzerinde yayılıp toprağı ya da su yüzeyini kaplayarak büyür. Zarif ve yuvarlak yaprakların boyutları 10 kuruş kadardır. Yapraklar tatsız olsa da bazı uzak doğu ülkelerinde salata yapımında kullanılır. Çağlar boyunca ömrü uzatan bir bitki olarak ün kazanan Gotu kolanın Çince’deki adının anlamı "gençlik pınarı" dır.
Ayurvedik Hint tıbbında gotu kolanın birçok adından biri de "Brahman’ın bilgisini getirmek" anlamındaki brahmi’dir. Ayurveda uygulayıcıları bu bitkiyi özellikle yaşı ilerlemiş insanlarda sinirleri yenileyerek zihin açıklığı ve hafızayı güçlendirmek için kullanıyorlar. Çin tıbbında ise ayrıca yüksek ateş ve solunum sorunları için kullanılıyor.
Yapılan bazı araştırmalar gotu kolanın hafıza ve kavramaya yardım ettiğini göstermiştir. Günümüz modern tıbbında bitki uzmanları gotu kolayı varisli damar ve kanın bacaklarda toplanma eğilimi gösterdiği kronik toplardamar yetmezliği tedavisi için de tavsiye ederler. 60-120 mg triterpenoid bileşiği standardize eden gotu kola ekstresi 3 ay boyunca alındığında toplardamar yetmezliğine bağlı bacak şişkinliğini ve diğer belirtileri hafifletebilir. Bitki, eklem ağrıları, deri ve bağdoku sertleşmesiyle karakterize olan skleroderminin bazı belirtilerini yatıştırır.
Gotu koladan yapılan merhemler sedef hastalığıyla bağlantılı hafif yaraları ve kırmızı izleri gidermek ve ameliyat sonrasındaki yara dokularını azaltmak için kullanılır.
GOTU KOLA NASIL KULLANILIR?
Vücudumuzun homestazını yani kabaca dengesini yerine getiren çok güçlü bir adaptojen olan Gotu Kola yüzyıllardan beri pek çok hastalık tedavisi için içilerek veya merhem olarak kullanılmakta.
Gotu kolanın kavrama üzerine etkisini araştıran birçok araştırma yapıldı ve bitkinin öğrenme ve hafızayı güçlendirdiği, aynı zamanda da antioksidan özelliklere sahip olduğu görüldü. 80 yaşlı insanla yapılan bir deneyde deneklere 3 ay boyunca günde 250-750 mg arası gotu kola kapsülü verildi. 3 ayın sonunda deneklerin kavrama gücü, yürüme ve başka fiziksel fonksiyonlarında ilerleme görüldü. Ancak bu etki günde 750 mg alanlarda görüldü ve gotu kola alımını bırakanlarda olumlu etkilerin de ortadan kalktığı tespit edildi.
Gotu kola lokal olarak uygulandığında ise bağdokuda bulunan kolajen üretimini ve fibroblastları teşvik ettiğinden yaraları tedavi ederken ayrıca cilt bakımında da kullanılabilir.
Gotu kola, standardize edilmiş ekstreler ya da lokal olarak uygulanan kremler olarak uygulandığında varisli damarlar için de kullanılabilir. Gotu kolanın içeriğindeki triterpen bileşiğinin bitkinin tıbbi etkilerinin esas nedeni olduğu düşünülmektedir. Gotu kola ayrıca anti enflamatuvar ve antioksidan etkileri olan kuersetin ve rutin gibi flavanoidler; ve farklı antibiyotik özellikler gösteren özler içerir.
KAPSÜLLER: Kapsül başına 30 mg triterpenoid içeren standardize edilmiş ekstreler günde 1 ya da 2 defa alınır.
TENTÜR: Günde 2-4 çay kaşığı.
KREM: Bir kreme %1 oranında gotu kola eklenir, üreticinin talimatlarına göre kullanılır.
Uyarılar
Daha önceden karaciğer hastalığı yaşamış ya da karaciğer rahatsızlığına neden olmuş tedaviler görenler gotu kola almaktan kaçınmalıdır. Gotu kola tüketen az sayıda insanda mide rahatsızlığı ve mide bulantısı görülmüştür. Gotu kolanın lokal kullanılışı kızarıklığa ve kaşıntıya neden oluyorsa kullanılmamalıdır. Gotu kola hamilelik döneminde alınmamalıdır.
Kendiniz yetiştirmek isterseniz tohumları satılıyor, bir saksıda bile yetiştirebilirsiniz. Eğer uğraşamam diyorsanız Solgar gibi markaların Gotu Kola besin takviyelerini de deneyebilirsiniz.
0 Comments:
Post a Comment