Brokoli Nasıl Yenmeli? Brokoliyi Nasıl Pişirmeliyiz? Brokoli Çiğ mi Yenmeli? Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Tüm bu soruların cevabını merak mı ediyorsunuz? Dr.Michael Greger'in "Nasıl Ölünmez?" isimli kitabında sorularımızın yanıtlarını bulabiliriz.
Hep sağlıklı olduğu bilinen brokoli nasıl pişirilmeli haydi birlikte öğrenelim; ama önce faydalarını hatırlayalım.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
DNA hasarını önler
Kanser hücrelerinin metastaz yaparak yayılmasını önler
Lenf kanserinden korur
Göğüs kanseri hücrelerini yok eder
Prostat kanseri riskini azaltır
Vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir
Hangi sebzeler Brokolinin faydalarına sahiptir?
Tüm bu faydaları brokoli dışında aşağıdaki sebzelerden de almamız mümkün !
Roka
Karnabahar
Lahana
Koyu yeşil salata malzemeleri
Su teresi
Turp
Ispanak
Brokoliyi nasıl hazırlamalıyız?
Çiğ brokoliyi önce parçalara ayırıp hiç bir şey yapmadan 40 dakika beklettiğimizde tüm antioksidan özellikleri çoğalarak açığa çıkar. Artık brokolinizi buharda pişirerek tüm o muhteşem özelliklerini kaybetmeden afiyetle yiyebilirsiniz.
Tıpkı brokoli gibi yukarıda saydığımız diğer sebzeleri de aynı şekilde hazırlamalıyız; yemeden önce parçalara ayırıp 40 dakika beklettikten sonra buharda haşlayarak veya çiğ tüketmenizi öneririz.
Donmuş gıdalar faydalı mı?
Gelelim donmuş ürünlere, şaşırabilirsiniz ama antioksidanlar dondurulunca 4 kat daha etkin olabiliyorlar.
Ancak bir problem var; marketlerde satılan sebzeler kısa bir ısıl işlem gördükten sonra donduruluyor. Bu sebeple özenle sağlığımız için seçtiğimiz sebzelerden 4 kat daha fazla antioksidan etki sağlamak istiyorsak donmuş olanları kullanmalıyız ancak marketten donmuş almak yerine kendi sebze ve meyvelerimizi dondurmamız en doğrusu.
Yine de hazır dondurulmuş gıdadan başka şansınız yoksa ya da 40 dakika beklemek istemiyorsanız pişirdikten sonra üzerine biraz hardal tozu ekleyerek kaybettiği antioksidan avantajını geri kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıkla kalın !
0 Comments:
Post a Comment