Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır? Gelincik Şurubu TarifiEvde Gelincik Sirkesi Yapımı
Eskiden gazlı içeceklere ulaşmak bu kadar kolay değildi, bu kadar çok çeşit de yoktu zaten. Sıcak yaz aylarında misafirlere ayranlar, limonatalar, şerbetler ikram edilirdi. Gelincik şerbeti diğer adıyla gelincik şurubu da bu ikramlar arasındaydı. Çil yavrusu gibi dağılırdık gelincik tarlası bulduk mu ama çok da özen ister toplaması. Mutlaka bir torba veya ucu ele alınacak bir etek gerekir.
Gelincik Şerbeti Evde Nasıl Yapılır?
Bu şerbet işi bana hep sihirli gibi gelirdi, yapıldıktan sonra annemin kavanozu koyduğu yeri gizli gizli yoklar, bakardım. Misafire kalmazdı bizim yaptığımız gelincik suyu aile kalabalık, hemen biterdi o buruk ekşi, tatlı lezzeti hep dilimde. Şehirlerin içinde artık çok fazla gelinciğe rastlanmasa da, kırlara çıkınca veya şehirler arası yol kenarlarında hala gelinciklerin kırmızıya boyadığı tarlalar görüyorum.
Zaman içinde bazı yıllar gül de eklemeyi öğrendim güllü ve gelincikli şurubun tadı bir başka güzel ama siz yine de ayrı ayrı yapmayı tercih edebilirsiniz.
Zaman içinde bazı yıllar gül de eklemeyi öğrendim güllü ve gelincikli şurubun tadı bir başka güzel ama siz yine de ayrı ayrı yapmayı tercih edebilirsiniz.
Malzemeler:
4-5 avuç gelincik yaprağı1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
4-5 su bardağı su
Toz şeker
Yapılışı:
Gelincik çiçekleri toplanır.Yaprakların siyah kısımları elle kopartılır.
Kalan yapraklar bol su ile zedelemeden yıkanır.
Kavanoza su, yapraklar, limon tuzu ve limon suyu konulup ağzı sıkıca kapatılır.
Güneş gören bir yerde, bir hafta bekletilip renginin çıkması sağlanır.
Rengi beyazlaşan gelincik yaprakları süzgeçten geçirilip, atılır.
Şeker eklenip, şeker oranı tercihinize göre ayarlanır.
Biraz daha soğuk su ve bol buz eklenerek servis edilir.
Ben böyle yapmayı seviyorum ama sıcak suyla da yapanların tariflerine rastladım. Tarçın ekleyenleri gördüm. Siz de diğer tariflere bakın ama benimkini tercih edin :)
Gelincik ile ilgili en ilginç bulduğum şey ise ceviz kabuğuyla kaynatıldığında saç rengini siyaha döndüren bir doğal boya katkısı olması.
Gelincik ile ilgili en ilginç bulduğum şey ise ceviz kabuğuyla kaynatıldığında saç rengini siyaha döndüren bir doğal boya katkısı olması.
Konsantre Gelincik Şerbeti Tarifi( 1 litre Şerbet için gereken malzemelerdir )
400-500 gram gelincik çiçeği
1 kilo toz şeker
1 adet limon
1 silme çay kaşığı limon tuzu
1,5 su bardağı su ( ilk aşamada )
1,5 su bardağı su ( şerbet için )
1 kilo toz şeker
1 adet limon
1 silme çay kaşığı limon tuzu
1,5 su bardağı su ( ilk aşamada )
1,5 su bardağı su ( şerbet için )
Gelincik çiçeğinin kırmızı taç yaprakları çıkarılır ve dip bölümünde bulunan siyah kısımlar kesilerek atılır. Geriye kalan kırmızı taç yapraklar ise güzelce yıkanırlar. Yeteri büyüklükte bir kavanoz içine temizlenmiş çiçekler, 1,5 su bardağı su, bir limonun suyu ve limon tuzu eklenir. Ardından kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Bu kavanoz ev içinde bir yerde 1 hafta yada güneşte 3 gün bekletilir. Çiçekler rengini suya verecek ve çiçeklerin renkleri solacaktır. Oluşan karışım süzülür. Elde kalan kırmızı renkli su içine yarım kilo şeker atılarak bir kenarı alınır. Kalan yarım kilo şeker, ise 1,5 su bardağı su içinde eritilir. Oluşan bu soğuk şerbet kırmızı su ile karıştırılır. İçindeki şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırılmalıdır. Gelincik şerbeti artık hazır. Temiz ve kuru bir kavanoza aktarılır, ağzı iyice kapatılarak serin bir yerde saklanır.
Çok önemli not: Vereceğimiz tarifle yapılacak şerbet çok tatlı olacaktır. Bunun için tüketirken su bardağı içine 1-2 parmağa kadar gelincik şerbeti konur bardağın kalanı su ve buz ile doldurulur güzelce karıştırılır ve bu şekilde servis edilir.
Tarçınlı Pratik Gelincik Şerbeti
Öncelikle bir şurup hazırlamamız gerekiyor. Bu şurubu istediğiniz kadar sulandırarak şerbetinizi hazırlayabilirsiniz. Hatta lezzetini arttırmak için şerbeti hazırladıktan sonra limon dilimleriyle 2-3 saat buzdolabında dinlendirirseniz daha güzel olur. Damak tadınıza göre limon suyu da ekleyebilirsiniz ama o zaman rengi biraz bulanabilir.
Malzemeler:
Gelincik şurubu için:
6-7 su bardağı gelincik yaprağı
2,5 bardak toz şeker
3 bardak sıcak su
2 çay kaşığı limon tuzu
1 adet çubuk tarçın
Şerbeti için:
1 çay bardağı gelincik şurubu
2 su bardağı soğuk su
limon dilimleri
buz
Yapılışı:
Gelinciklerin yapraklarını toplayın. Topladığınız yaprakların siyah kısımlarını elinizle ya da makas yardımıyla koparın.
Gelincikleri bir süzgeç için alın ve güzelce yıkayıp süzün.
Süzülen gelincikleri derin bir kavanoza alın. Üstüne şeker ve limon tuzunu ekleyerek karıştırın.
Kavanoza tarçın kabuğu ve sıcak suyu ekleyerek tekrar karıştırın ve çiçeklerin suya rengini lezzetini vermesi için 2-3 saat kadar dinlendirin.
Rengini veren çiçekleri ayırmak için şurubu süzün. İster daha ufak bir kavanozla isterseniz cam şişelerle buzdolabına alın.
İstediğiniz miktarda su, limon dilimleri ve isteğe göre biraz limon suyu ile sulandırarak servis yapın.
Bilinen Bileşimi : Potasyum nitrat, mecociannin, müsilaj, rhoeadin, narkotolin, protopin, kodein, berberin, haşhaş ve readin asidi, reagenin, az miktarda morfin, zamk, şeker.
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür.
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.
Kadınlarda suyuna oturmak suretiyle rahim tutukluğunu giderir.
Lapası yaralara faydalıdır.
Sakinleştirici etkisi vardır.
Uykusuzluğa karşı etkilidir.
Karahindiba çiçeklerini de gelincik gibi seviyorsanız kuru ciltlere çok iyi gelen karahindiba merhemi yapılışını buradan okuyabilirsiniz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
0 Comments:
Post a Comment